Webáruház marketing maximalizálás 2022-ben

Az online értékesítés szabályozását 2021-ben új alapokra helyezték az EU-ban. Ennek eredményeképpen az európai unió teljes területén megváltoztak az e-kereskedelemmel kapcsolatos áfa- és vámszabályok.

2021. július 1-jét követően az EU teljes területén megváltoztak az ezzel kapcsolatos előírások, amelyeket ezért a magyar adórendszerbe is át kell ültetni – ahogy olvasható az adózóna weboldalán.

Ebben a blogcikkben a legfontosabb tudnivalókról olvashattok.

2021. július 1-jétől az Európai Unió új e-kereskedelmi áfacsomagja következtében a közösségi és import B2C szolgáltatások, illetve a termékértékesítések szabályai is megváltoztak.

Áfa szempontjából sokkal kiegyenlítettebb lett a verseny az uniós és nem uniós vállalkozások között, mivel megszűnt a harmadik országból érkező 22 eurós értékhatárt meg nem haladó import küldemények áfamentessége, amely a B2B és a B2C kereskedelemre is vonatkozik.

  1. második felétől az Európai Unió ezeket az egyszerűsítéseket vezeti be:

 

  • 2021 július 1-től. a távértékesítés pontos fogalmát mind uniós, mind pedig harmadik országos viszonylatban az áfa törvény 12/B. §-a fogja tartalmazni.

 

  • A távértékesítés fogalma alá bevonják a 150 EUR belső értékkel rendelkező, tehát vámmentes B2C termékimportokat is – kivéve az új közlekedési eszközöket, és a fel- és összeszerelés tárgyául szolgáló termékértékesítéseket.

 

  • Távértékesítésnél a teljesítési hely az a tagállam lesz, ahová a termék a nem adóalany vevőhöz megérkezik. A teljesítési hely határozza meg, hogy az adott termékre, mely tagállam adójogszabályai vonatkoznak.

 

  • 2021 júliusától a 150 EUR érték alatti, nem jövedéki adó köteles, harmadik országos távértékesítéseket is bevonják az egyablakos ügyintézési (One Stop Shop: OSS) rendszerbe, amit ezekben az esetekben I-OSS-nak hívunk. Egyébként az egyablakos rendszerek részletszabályait a jövőre nézve már az áfatörvény fogja szabályozni.

 

A Magyar Posta Zrt. felkészült a jogszabályváltozásra, hiszen biztosítják az ugrásszerűen megnövekedő vámkezeléseket támogató infrastruktúrát, jelentős mértékű informatikai fejlesztést és logisztikai kapacitásbővítést hajtottak végre. Arra törekednek, hogy a vámeljárási folyamat automatikus és minél gyorsabb legyen.

Óriási kihívás elé néznek a futárszolgáltatók is, hiszen a 150 euró alatti értékű áruk vámmentes vámkezelését és az áfa beszedését nyomon kell követniük a fuvarozó cégeknek.

Az automatizáltság fokának kulcsszerepe lesz a rendkívüli mértékben megnövekedett áruforgalom hatékonyan kezelésében. Tehát a fuvarozást végzőknek nagy hangsúlyt kell helyezniük a csomagok automatikus vámkezelhetőségére.

Konklúzió: Ha a te webáruházad is érdekelt az EU-n belüli B2C online kereskedelemben, vagyis távolsági értékesítéssel foglalkozol, akkor az EU-s egyszerűsítéseknek köszönhetően csökkeni fognak az adminisztrációs és jogi megfeleléssel kapcsolatos terheid.  

Azonban fontos lesz odafigyelned az IT fejlesztésekre és az új automatizált marketing megoldások integrálására 2022-ben.

Kattints az előző cikkünkhöz: Google Analitika követőkód beállítása lépésről-lépésre.

Felveszem veletek a kapcsolatot!

Berta Gergő
06 30 386 2627
gergo.berta@maxi.onlinevagyok.com