Az elmúlt év újabb kihívások elé állította a magyar média- és kommunikációs piacot.
Az MRSZ és társszövetségei idén már 23. alkalommal térképezte fel és határozta meg a piac méretét, hogy hosszútávon összehasonlítható és elemezhető adatokat szolgáltasson.

Korábbi bejegyzésünkben hasznos tippeket adtunk, hogyan legyen induló vállalkozásod marketing költségvetésének optimalizálása zseniális befektetés.

Hogyan sikerült alkalmazkodniuk a magyar piac szereplőinek a válság okozta nehézséghez 2022-ben?
Mely szereplők uralják a médiatortát? Összefoglaló cikkünkben mindenre választ kapsz!

A magyar média- és kommunikációs piac küzdelmei 2022-ben

Magyar média- és kommunikációs piac

A tavalyi évben a magyar média- és kommunikációs piac szereplőinek a pandémia átvészelése után számos megpróbáltatással is szembe kellett nézniük, mint:

  • infláció
  • forintárfolyam-gyengülés
  • energia- és ellátási nehézségek

A hirdetők oldalán az “extraprofit” adók jelentettek újabb terhet, míg az ügynökségi oldalon a KATA adónem kivezetése miatti hatások okoztak fejfájást.

Miért mutat megtévesztő képet a tavalyi médiatorta?

A médiatorta célja, hogy pontosabban felmérje a hirdetők befektetéseit a médiában történő közzétételi költségek terén.
Tavaly többek között választási és foci világbajnokság is volt, ami a reklámbevétel dinamikus növekedését szokta eredményezni. Ehhez képest a média szereplők 2022-es reklámbevételei látszólag 3,7%-os, a kommunikációs iparágban pedig 9,1%-os növekedést mutattak a marketingkommunikációs bevételek.

Azonban, mivel az infláció magas volt, a reklámbevételek reálértéke gyakorlatilag tizedére esett, azaz 10,8%-kal. A hirdetők marketingkommunikációs költései pedig 5,4%-kal csökkentek.

A digitális média átvette a főszerepet

Az előző év médiaköltéseinek több mint feléből (51,4%) a digitális média részesedett. A globális digitális szereplők 34%-ot szereztek meg maguknak a teljes médiatorta bevételéből.

Az állami reklámköltések növekedése, amely korábban jellemző volt, 2022-ben csökkenésbe fordult – ez jelzi a disztribúciós folyamatban lévő egyensúlyhiányt is.

 

Hogyan alakul a médiatorta 2023-ban?

Gulyás János összegzése szerint az iparág szereplőinek újabb megpróbáltatásokkal kell számolniuk. Az idei év következő háromnegyedére felkészülten és reálisan tekint a szakma.

Az MNB előrejelzések szerint egészen csekély, 1,4%-os várható a médiatortában, ami reálértéken 15-20%-os csökkenést okozhat a piacnak.

Egyedüli fellélegzést a reklámadó év végéig történő felfüggesztése adhat. Ennek köszönhetően legalább egy adónemmel kevesebb terhet jelentenek a kommunikációs költségvetések. Ugyanakkor még előnyösebb lenne, ha ez az adónem véglegesen eltűnne a képből. Ezáltal a vállalkozások hosszú távon is gazdaságosabban tudnának kommunikálni.

Top 5 médiatípus a médiatortában 2022-ben

Magyar média- és kommunikációs piac

  1. 2022-ben az MRSZ Médiatortában tapasztalt tendenciák megerősítik, hogy a globális digitális platformok továbbra is vezető szerepet töltenek be a magyar médiapiacban.

Az elmúlt három évben tapasztaltakhoz képest tehát semmilyen változás nem történt a médiatípusok sorrendjében, hiszen a globális digitális platformok továbbra is meghatározóak az ágazatban, a legnagyobb piaci részesedést képviselik, és 34%-ot tesznek ki az MRSZ Médiatortából.

Az adatok világosan mutatják, hogy piaci részesedésük továbbra is növekszik, 2022-ben már elérve a 107,4 milliárd forintot. Ez 5,5%-kal növekedést jelent 2021-hez képest, és 28,7%-kal nagyobb, mint az utolsó “békeév”, azaz 2019.

Ezen eredmények tükrében egyértelmű, hogy a globális digitális platformok dominanciája a magyar médiapiacban továbbra is fennáll és erősödik, ami fontos tényezőnek számít az ágazat további fejlődése szempontjából.

  1. Tavaly a televíziós reklámpiac hatalmas összeggel, 74,7 Mrd Ft-tal bír, ami a médiaiparban egy előkelő második helyet biztosít neki, 23,6%-os részesedéssel. Mindössze 0,3%-os nominális csökkenést jelent az előző évhez képest, azonban a helyzet egészen másképp mutat, ha az ilyenkor jellemző számokkal, mint például a COVID előtti időszak adataival hasonlítjuk össze.

Ebben az összehasonlításban hatalmas, kétszámjegyű, pontosan 12,2%-os nominális növekedést láthatunk a 2019-es szinthez képest.

  1. A digitális médiaköltések a hazai reklámpiac harmadik legnagyobb szegmensét alkották, 17,4%-os részesedéssel, 55,1 Mrd Ft-os mérettel, 1,9%-os névleges gyarapodással – 2019-hez viszonyítva 9,1%-os fejlődést regisztrálva.
  2. A 2022-es év sajtó médiaköltési adatai azt mutatják, hogy az összesen 37,6 milliárd forintos kiadás 4,1%-kal haladja meg a 2021-es adatokat.
  3. Az elmúlt évben a közterületi reklámköltés elérte a 26,3 milliárd forintot, ami 8,3%-os részesedést biztosított a reklámpiac “tortájában”. Ha pedig az adatokat a 2019-es évre vetítjük, akkor +15,8%-kal emelkedett ebben a két évben.

 

Kinek jutott a legnagyobb szelet a kommunikációs tortából?

Magyar média- és kommunikációs piac

A kommunikációs torta egy olyan teljeskörű piaci adatot kíván publikálni, amely tükrözi a hirdetők teljes külső marketingkommunikációs befektetéseinek
méretét, változását.

A kreatív-, reklám- és médiaügynökségek olyan szolgáltatásokat nyújtottak, amelyekre a hirdetők 102,1 milliárd forintot fordítottak. Az előző évi erőteljes növekedéshez képest ez visszafogottabb bővülést jelent. Azonban így is figyelemre méltó az a kommunikációs befektetés, amelyet a piaci hirdetők és márkák tettek az üzletmenetük elősegítése érdekében.

  • Az elmúlt év gazdasági környezete rendkívüli kihívások elé állította a vállalkozásokat. A piaci szereplők viszont észrevették, hogy a növekvő kommunikációs befektetések hozzájárulhatnak az üzleti sikerhez.
  • A marketingügynökségek szolgáltatásai jelentős hatást gyakorolhatnak az értékesítésre és az ügyfélkapcsolatokra, az üzleti növekedés és a hosszú távú sikerek elérése szempontjából.

Komoly profitra szeretnél szert tenni a következő időszakban?
Vedd fel velünk a kapcsolatot!