Mi az a BNPL szolgáltatás?

Amíg a rövid és hosszú távú hitelügyletek egyidősek az emberi civilizációval és az általunk ismert hitelkártyák az 1950-es évek óta már léteznek, a fintech cégek által ajánlott „vásárolj most, fizess később” ( BNPL: buy now, pay later ) opció viszonylag még újdonságnak számít az online vásárlások során.

Az Amerikai Egyesült Államokban népszerű Stripe fizetési szolgáltató, valamint Európa legnagyobb és legértékesebb fintech magáncége, a svéd Klarna között stratégiai partnerség jött létre. Ezzel a bejelentéssel ez a fajta szolgáltatás még több ügyfélhez juthat el és a CNBC oldalán is az olvasható, hogy a Stripe a Klarna BNPL-megoldását integrálja az általa kiszolgált kereskedőknél.

A BNPL fizetési megoldás leginkább a Covid-válságban lett igazán népszerű, méghozzá olyannyira, hogy 2020-ban megnégyszereződött a szektorban kezelt tranzakciók értéke.

A Klarna a kereskedőktől szed díjat, amennyiben igénybe veszik a részletfizetéses szolgáltatást. A Stripe korai tapasztalatai szerint átlagosan 27%-al növeli egy online kereskedő forgalmát a Klarna integrálása, az átlagos rendelési összeg pedig 41%-al emelkedett.

A BNPL szolgáltatás népszerűsége növekszik

A jövőbe tekintve a Klarna és a Stripe együttműködésével a „vásárolj most, fizess később” szolgáltatás még inkább elterjedtebbé válik, mint napjainkban.

A Statista honlapján található diagramon láthatod a – Statista Global Consumer Survey adatai alapján – hogy mennyire elterjedt ez a szolgáltatás a négy legnagyobb piacon.

BNPL statista

Forrás: statista

Ahogy azt a diagram is mutatja, a világ legnagyobb piacai közül legalább kettő még mindig hezitál az ilyen fajta fizetési modell adaptálását illetően.

A hat nagy piacot lefedő e-kereskedelmi külön kiadvány adatai szerint Németországban és az Egyesült Királyságban a válaszadók 39, illetve 37%-a a közeljövőben nem tervezi a „vásárolj most, fizess később” szolgáltatás bevezetését, annak ellenére, hogy az ezeken a piacokon résztvevők körülbelül egynegyede kipróbálná ezt a lehetőséget.

Ha megnézzük Kínát és az Egyesült Államokat, akkor a számok fordítottak. A megkérdezett kínaiak 77% -a vagy a teljes összeget, vagy részletekben kifizette a vásárolt terméket, míg az Egyesült Államokban megkérdezettek 58% -a használta már korábban a BNPL opciót.

Ha még nem olvastad volna, akkor tudd meg, hogyan tedd sikeresebbé weboldaladat a vásárlási dömping idején!

Felveszem veletek a kapcsolatot!

Berta Gergő
06 30 386 2627
gergo.berta@maxi.onlinevagyok.com