Mikor és honnan indult a Facebook?

Mark Elliot Zuckerberg 1984. május 14-én született a New York-i White Plains-ben, akit úgy ismerhetsz, hogy ő egy amerikai feltaláló, programozó, filantróp, és a Facebook közösségi oldal készítője. A Facebook valódi története 2003-ban kezdődött a Facemash nevű alkalmazás kidolgozásával.

Mark Zuckerberg legjobb barátja a középiskolában Adam D’Angelo volt, aki létrehozott egy kezdetleges társasági oldalt az egyetemisták számára. Ez a társasági oldal olyan sikeres lett, hogy használóinak száma a százezret is meghaladta.

A weblap népszerűségének hatására írta meg Mark Elliot Zuckerberg a CourseMatch programot, ami aztán a Facebook létrehozásához vezetett.

Közel 17 évvel ezelőtt, 2004. február 4-én az akkor még csak 19 éves Harvard hallgató Mark Elliot Zuckerberg, valamint néhány osztálytársa név szerint Dustin Moskovitz, Eduardo Saverin, és Chris Hughes létrehoztak egy kisebb weboldalt “Thefacebook” néven.

“A Thefacebook egy online könyvtár, amely összekapcsolja az embereket a kollégiumok közösségi hálózatai révén.”

thefacebook

Forrás: wikipedia

Az eredeti weboldal akkoriban úgy köszöntötte a látogatóit, hogy a weboldal lehetővé teszi számukra az emberek keresését az iskolában, megtudhatják, hogy kik járnak az osztályukba, rákereshetnek barátaik barátaira megjelenítve a közösségi hálózatukat.

Az első időkben a Harvard egyetemen volt a bázisuk, de mivel a szolgáltatás egyre népszerűbb lett, ezt követően már más főiskolákra költöztek.

2004 végéig a Thefacebooknak több mint egymillió regisztrált felhasználója volt, és a szolgáltatásra újonnan alapított vállalat nemcsak, hogy a Szilícium-völgybe költözött, hanem még $500.000 dolláros befektetést is kaptak a PayPal társalapítójától, Peter Thieltől.

2005-ben megváltoztatták a nevüket “Facebook” -ra, és a közösségi hálót 2006 őszén nyitották meg a nagyközönség előtt.  Ezzel kezdetét vette az internet egyik legjelentősebb növekedést elérő közösségi hálózatának a sikersztorija.

Infographic: Facebook Keeps On Growing | Statista Forrás: Statista

Három éven belül a Facebook közösségi hálózat 350 millió felhasználóval bővült. 2012 nyarán ez lett az első olyan online szolgáltatás, amely havi 1 milliárd aktív felhasználóval büszkélkedhetett, és a Statista frissített adatai alapján havonta összesen 2,74 milliárd aktív felhasználójuk van.

Reméljük, tetszett a cikkünk az előzőt itt olvashatod el: melyik a legjobb SEO eszköz kulcsszókutatásra?

Felveszem veletek a kapcsolatot!

Berta Gergő
06 30 386 2627
gergo.berta@maxi.onlinevagyok.com