Weboldalak betöltődési sebessége

A weboldalkezelés világában rengeteg kezdő nincs tisztában a webhely sebességének jelentőségével az ügyfelek vonzása és fenntartása szempontjából. Csak arra számítanak, hogy majd csak lesz valahogy. De tudtad, hogy a betöltési idő az online üzleted sikerének kulcsa vagy épp a buktatója is lehet? Nézzük, miért:

A webhely sebessége befolyásolja a visszapattanási rátát.

Kutatások szerint az emberek figyelemköre jelentősen csökkent az elmúlt 20 évben. Ez azt jelenti, hogy neked, mint webhelytulajdonosnak vagy -kezelőnek nagyon kevés időd van arra, hogy bemutasd tartalmada, és meggyőzd a látogatókat, hogy maradjanak.

Valójában a weboldal betöltési idejének akár egy másodperces késése is 11% -os csökkenést eredményezhet az oldalmegtekintésekben, 16% -kal csökkenhet az ügyfelek elégedettsége és 7% -kal csökkenhet a konverziók száma.

Ezenkívül a webhely sebessége döntő tényező a webhely visszafordulási arányában, vagyis a látogatók számában, akik meglátogattak egy oldalt a webhelyeden, majd elmentek, ahelyett, hogy megtekintettek volna egy másik oldalt.

A statisztikák azt mutatják, hogy a két másodpercen belül betöltődő oldalak átlagos visszafordulási aránya 9%, míg azok az oldalak, amelyek betöltése öt másodpercet vesz igénybe, 38% -os.

A következtetés nyilvánvaló: ha meg akarod tartani a látogatókat, bemutatni tartalmadát és alacsony visszafordulási arányt szeretnél elérni a webhelyen, akkor jobb, ha mindent megteszel annak érdekében, hogy csökkentsd a betöltési időt.

 

A webhely sebessége egy nagyon fontos SEO rangsorolási tényező 

Egy gyors webhelyet felhasználóbarátnak tekint a Google, míg egy lassút nem. A legújabb rangsorolási algoritmusok pedig már ezt is beleveszik az összképbe. Tehát a SEO helyezést is javíthatja egy gyors webhely.

Egy gyors webhely növeli az ügyfél-elégedettséget

Az egyik legfontosabb tényező, hogy a látogató kényelmesen és jól érezze magát webhelyünkön, így nagyobb valószínűséggel ajánlja azt másoknak, vagy tér vissza ide rendszeresen.

Egy gyors weboldal nívós!

Bizony, büszkébbek lehetünk weboldalunkra és jobban is reprezentálja a minőséget, ha gyorsan betöltődik minden tartalom.

Először is mérd meg weboldalad sebességét!

Nagyon sokféle ingyenes online eszköz áll rendelkezésre a webhely sebességének és teljesítményének ellenőrzésére. Így működnek: csak meg kell adnod webhelyed URL-jét, kattints az „Elemzés” gombra vagy valami hasonlóra, és megkapod a teszt eredményét. A WP webhely sebességének rendszeres ellenőrzése ugyanazzal az eszközzel objektív mutatót ad ahhoz, hogy felmérd, mennyire sikeresek a webhelyednek felgyorsítására és a teljesítmény javítására irányuló erőfeszítéseid. A legnépszerűbb sebességellenőrző online eszközök a következőek:

Google Page Speed Insights,

GTMetrix,

Pingdom Tools

 

Mik befolyásolják a weboldal betöltődésének sebességét?

Szerver

Az a szerver, amelyen a webhelyet tárolják, és az általad választott tárhelyszolgáltató egyaránt nagy hatással van a webhely sebességére. Leegyszerűsítve: ha a tárhelyed például megosztott, vagyis a szervert különféle webhelyek sokasága használja, elég sok időbe telik, amíg a látogató kérelme feldolgozásra kerül.

Hasonlóképpen, ha az egyetlen adatközpont, amelyet a tárhelyed lehetővé tesz, földrajzilag távol áll attól az országtól vagy területtől, ahol a látogatók tartózkodnak, akkor a webhely nem fog olyan jól teljesíteni. A tárhelyszolgáltató és a szerver online meghatározza a “webhelyed lakóhelyét”, így nyilvánvalóan lefektetik webhelyed általános teljesítményének alapjait.

Sok esetben az osztott tárhelyes csomagok a legkedvezményesebb árazásúak, ezért sokan ezeket választják. Nagyobb webshopok vagy magas forgalmú weboldalak esetében nem tanácsos osztott tárhelyet választani, mert ettől is nagyban függ a weboldalak betöltődési sebessége.

 Gyorsítótárazás

A gyorsítótárazás az adatok ideiglenes tárolása a következő alkalommal történő gyorsabb és könnyebb hozzáférés érdekében. Más szavakkal, lehetővé teszi, hogy elmentse azokat az információkat, amelyeket valószínűleg a visszatérő látogatók igényelnek a böngészőjükben. Érdemes szakemberrel beállíttatni a gyorsítótárazást, így jelentősen csökkenthető a szerver válaszideje.

Indokolatlan mennyiségű plugin

Azt mondják, hogy a WordPress világában mindenhez van plugin, és ez általában igaz is. De ez könnyen probléma is lehet. Ha webhelyed túl sok beépülő modult használ, akkor valószínűleg kompatibilitási problémák merülnek fel egy idő után. Néhányuk elöregszik és megszűnik a támogatása, de lehet, hogy kezdettől fogva rosszul kódolták őket.

Ne terheld a webhelyed bővítményekkel. A bővítmények telepítése előtt alaposan kutasd fel, majd frissítsd őket, hogy elkerüld a webhely sebességének csökkenését. Amit pedig bővítmények használata nélkül is meg lehet tenni, úgy mint CSS formázás vagy kisebb JS szkriptek írása, azt mindenképpen így megoldani.

Képek mérete

Nehéz elképzelni egy gyönyörű, modern weboldalt gyönyörű nagy képek nélkül. De tudtad, hogy a képek sokkal kisebb súlyúak lehetnek, miközben egyszerűen optimalizálod őket az emberi szemnek?

A képoptimalizálás, vagyis a képtömörítés látható minőségromlás nélkül, minden jó weboldal-optimalizálási stratégia része. Csökken tőle a sávszélesség-használat és a betöltődési sebesség is javul. Manapság a legelfogadottabb webre optimalizált képformátum a .webp.

Megfelelő sablon

A legtöbb modern weboldal kialakítása nem a semmiből épül fel, hanem egy már létező témán vagy webhelysablonon alapszik. Itt ügyelned kell arra, hogy ne válassz nagy méretű témát vagy sablont. Fontos az is, hogy a sablonod illeszkedjen a weboldal tematikájához, kategóriájához, ezáltal nem lesznek benne felesleges modulok.

Tömörítés, minifikáció

A kicsinyítés az összes felesleges kód és jelölés eltávolítása a webhely szkriptfájljaiból, így a webhely gyorsabban fog futni. A folyamat elsőre bonyolultnak tűnhet, de ezen a ponton a front-end optimalizálás szokásos eljárásának része, a CDN automatikusan végrehajtja, és nagyszerű eredményeket hoz: néha a kicsinyítéssel a fájl mérete 60% -kal csökkenthető!

 

Összegezzünk tehát. Ahhoz, hogy a weboldal szignifikáns gyorsuláson essen át, és a weboldalak betöltődési sebessége megfelelő legyen, a következő checklist-et érdemes észben tartani:

  1. Válassz megbízható tárhelyszolgáltatót
  2. Használj CDN-t
  3. Használj releváns és lightweight sablont a weboldaladhoz
  4. Optimalizáld a gyorsítótárazást
  5. Állíts be automatikus képoptimalizációt
  6. Időközönként futtass le egy weboldal elemzést
  7. Tömörítsd, minimalizáld a CSS és JS kódokat
  8. Rendszeresen frissítsd a WP-t és a pluginokat. A régi, elavult pluginok helyett használj karbantartott, támogatott plugint
  9. Használj Lazy Load-ot a képeken, iframe-eken, videókon
  10. Optimalizáld időközönként az adatbázist (előtte készíts biztonsági mentést!)
  11. Konvertáld át a képeidet WEBP formátumra
  12. Kerüld a felesleges iframe beágyazásokat (YouTube, Google Maps, Facebook, Instagram)

Ha tetszett a cikkünk, akkor olvasd el az előzőt is itt: Hogyan írj figyelemfelkeltő PPC hirdetési címsorokat?