Ebben a cikkben összeszedünk néhány olyan pontot, ami elengedhetetlen fontosságú egy webshop esetében 2020-ban, ha azt szeretnénk, hogy shopunk alacsony visszapattanási ráta mellett magas konverziós arányt érjen el. Nézzük, mire kell figyelni!

  1. Professzionális kinézet

Ha életképes online üzleti vállalkozást szeretnél, a kezdetektől a minőségrekell összpontosítani.

Építeni kell egy olyan üzletet, amely professzionálisnak tűnik, vonzza a célközönséget, és megrendelési folyamatokkal rendelkezik, amelyek segítik a konverziót, ideális esetben már a legelső látogatás alkalmával.

Nagyon könnyű összemosni a „tervezés” és a „funkcionalitás” területeit az online áruház építésekor.

Nem azt kell mondjuk, hogy a dizájn nem fontos – a vonzó weboldal kialakítás határozottan ösztönözheti az online értékesítést. Viszont semmiképpen sem szabad, hogy elszaladjon velünk a ló és elvigyük a designt egy szokatlan irányba. A vásárlók döntő többsége ismeri a webshopokat, azoknak alapértelmezett megjelenését, így minden, ami a szokásostól eltérő, zavaró lehet a számukra, nehezíti az eligazodást, ez pedig, mint tudjuk, ronta a konverziós arányt.

Az online vásárlók három-öt másodperc alatt döntenek arról, bíznak-e a webshopban és akarnak-e vásárolni itt. Ez azt jelenti, hogy weboldalunknak egyszerűnek kell lennie és megbízhatónak kell tűnnie.

Nem kell belehalni a szépségbe, egy webshopnál a pofonegyszerű navigálás a legcélravezetőbb, a trükkös és látványos megoldásokat, rendkívüli animációkat meghagyhatjuk a bemutatkozó- és landing oldalaknak. Ha kicsit is bonyolult és áttekinthetetlen a vásárlási metódus, akkor a vásárlók megunhatják az egészet és elhagyják a webhelyünket, persze vásárlás nélkül.

Az első lépés a tervezés megfelelő alapon történő felépítése.

Még ne aggódj a színek vagy a logók miatt. Először válassz ki egy sablont, amely legjobban illeszkedik a portfóliódhoz. Győződj meg arról is, hogy a navigációs menü egyszerű és áttekinthető, logikus.

Egy jó menü révén különféle termékkategóriákat mutathatsz be, és ezáltal biztosíthatod, hogy ügyfeleid tudják, hová menjenek az üzletben, és soha ne veszjenek el.

Ha csak pár termékkategóriád van, akkor azokat kiválóan elhelyezheted a navigációs menü felső sávjában, viszont ha nagy webshoppal rendelkezel, több ezer termékkel, akkor érdemes lehet mega menüben vagy bal oldalt elhelyezett függőleges kategória-oszloppal is számolni.

Ne kényszerítsük a vásárlókat arra, hogy sokat görgessenek az oldalon, hogy megkapják a szükséges információkat. A potenciális ügyfeleknek érkezéskor látniuk kell a webhely szinte minden releváns és vonzó részét.

Végül, de nem utolsósorban, ellenőrizd, hogy a választott sablonnak is van-e szépen kialakított mobil verziója. Ha nincs, akkor neked kell gondoskodnod ennek kialakításáról. Kétségkívül romlani fog a konverziós arányod, ha nem biztosítod ügyfeleidnek a nagyszerű mobilos felhasználói élményt és a korszerű fizetési folyamatokat.

  1. Fizetési módok biztosítása, integrálása

A webshopodnak készen kell állnia a kifizetések befogadására. Lehet, hogy nyilvánvaló, de elengedhetetlen a sikeres vállalkozás vezetéséhez.

A fizetési módok biztosításával érheted el, hogy vásárlóid kifizessék a vásárolt termékeket. Manapság nem elég már csak az utánvét és az előre utalás biztosítása.

Miután sikeresen integráltál online bankkártyás fizetési megoldás(oka)t is, győződj meg arról, hogy ez a metódus tényleges képes fogadni a kifizetéseket, az összeg rendben megérkezik.

Manapság a legnépszerűbb online bankártyás fizetést biztosító platformok a Barion, Borgun, OTP Simple Pay, de egyre nagyobb népszerűségnek örvend az Apple Pay is.

  1. Szállítási módok helyes beállítása

A szállítási lehetőségek nagymértékben függenek a termékektől, az üzleti modelltől, a célközönségtől és az e-kereskedelmi megoldásoktól.

A siker titka az, hogy ezek a tényezők együtt működjenek. Szerencsére van néhány bevált gyakorlat, amelyek megkönnyítik a dolgod és segítik az eladást.

A szállítási metódusok és paraméterek meghatározásával könnyen szerezhetsz magadnak konvertáló vásárlóval, viszont a dolog kontraproduktív is lehet, tehát rossz ajánlatokkal elijeszted potenciális vevőidet.

Mindenekelőtt a belföldi kiszállítás biztosítása a feladat, és ha itt sikerült egy jó arany középutat találni, akkor elgondolkodhatunk a külföldre szállítás lehetőségéről is.

Íme néhány tipp, amelyeket figyelembe kell venni, amikor elkezded az online szállítást.

Kezdd a piac feltérképezésével. Nézd meg, mit hogyan csinál a konkurencia. Valószínűleg kitesztelték és a legjobban konvertáló megoldást alkalmazzák jelenleg is. Ez időt és energiát spórolhat neked.

Legyenek a szállítási feltételek nagyon egyszerűek és közérthetőek. Ez megakadályozza a zavart vagy meglepetést, és valószínűbbé teszi, hogy potenciális vásárlód végigvigye a megrendelési folyamatot.

Kínálj több szállítási lehetőséget a különböző szállítási sebesség vagy szállítmányozók alapján. Legalább olyan fontos a gyors kiszállítás a vásárló számára, mint, hogy mennyit fizet a szállításért.

Ha van lehetőséged az ingyenes szállítás biztosítására, ezt mindenképpen tedd meg! Egy tavaly statisztika alapján ezek a kosárelhagyások legfőbb okai:

  • Túlságosan magas szállítási költség: 63%
  • Kedvezménykupon nem működik: 46%
  • A megrendelés kiszállítási ideje túlságosan hosszú: 36%
  • Újra meg kell adni a bankkártya adatokat: 30%
  • Újra meg kell adni a szállítási adatokat: 25%

Ténylegesen megnövelheted az átlagos rendelési értéket ingyenes szállítással vagy minimális rendelési összeggel történő ingyenes szállítással.

Ha valami ingyen van, az óriási hatással van a vásárlás pszichológiájára. Ezen kívül jó, ha biztosítod a személyes átvétel lehetőségét is, amennyiben kivitelezhető. Gyakran könnyebb minden érintett számára, plusz az ügyfélnek nem kell fizetnie szállítási költségeket. Törekedni kell a mindenki számára előnyös megoldás megteremtésére.

  1. Válassz jó domain nevet!

Szórakoztató és egyben kihívást jelentő feladat – kritikus fontosságú a domain név kiválasztása a webshop építés megkezdése előtt. Fontos marketing eszköz, és egy jól megválasztott, hangzatos domain név könnyen megjegyezhetővé válik, tehát nagyobb eséllyel ütik be a látogatók a böngészőjükbe. Törekedjünk egyszerű, néhány szótagos névre, ami akár egy kitalált fantázianév is lehet.

Manapság a legsokatmondóbb domain nevek már le vannak foglalva, így ezt vagy meg kell vásárolnunk a tulajdonostól (amennyiben hajlandó eladni, persze) vagy marad a frappáns fantázianév használata.

Jó ötlet lehet több hasonló domain név lefoglalása is, amit átirányítással mind a központi webshopunkra irányítunk. A domain név segítségével a potenciális ügyfelek megtalálhatnak téged, majd visszatérhetnek további vásárláshoz.

Ha már van vállalkozásod, ne változtasd meg a sávokat, és ne válts domainnevet! Hiteles domain megválasztása növeli az ügyfelek bizalmát és növeli az ügyfelek hűségét, tehát szánjon rá időt.

  1. Analitikai beállítások a forgalom és vásárlói viselkedés monitorozásához

Adatokra nagy szükséged lesz az üzleti növekedéshez.

Az analitikia platformnak képesnek kell lennie arra, hogy olyan alapvető mutatókkal segítsen, mint például:

  • Egyedi Látogatók,
  • Konverziós arány,
  • Legnépszerűbb termékek és
  • Átlagos bevétel vevőnként.

Vess egy pillantást az olyan platformopciókra is, mint például a bolti webhelyen végzett keresés, amelyek értékes betekintést nyújtanak az ügyfelek viselkedéséről, ezekre pedig hangsúlyt fektethetünk az optimalizáció során.

Kijelenthetjük, hogy függetlenül attól, hogy milyen platformot használsz online vállalkozásodhoz, a Google Analytics szolgáltatást kell majd erre használnod.

  1. SEO optimalizáltság

Gyakran találkozhatsz a SEO és keresőoptimalizálás kifejezésekkel a mai világban, amikor internetes portálokról van szó. És ez nincs véletlenül így. Nagyon fontosak a találati helyezések a keresőmotorok listáján, hiszen az organikus keresések döntő tényezők egy weboldal sikeressége érdekében.

A látogatói viselkedés alapján megállapítható, hogy a találati lista első három helyezettjét látogatják meg a legnagyobb százalékban az internetes felhasználók, de még az első oldalon szereplő weboldalak sem szégyenkezhetnek. A második oldalra szoruló weboldalak viszont már szignifikánsabban rosszabbul teljesítenek. A cél tehát, hogy SEO szempontjából a lehető legjobban optimalizáljunk.

  1. Brandek, támogatók, partnerek

Majdnem minden webshop esetében észreveheted, hogy egy keskenyebb sávban feltüntetik a tulajdonosok azoknak a cégeknek a logóit, akik valamilyen formában hozzájárulnak az adott webshop sikeres működéséhez. Ezek lehetnek a forgalmazott brandek, vagy a házhozszállítást végző cégek logói.

Ez azért jó, mert ezek a cégek már befutottak, hitelesek és megbízhatóak, ezért ezeket meglátva a látogató is azt fogja érezni, hogy bízhat a webshopunkban, tehát nagyobb valószínűséggel fog vásárolni nálunk.

  1. Kapcsolati adatok, ügyfélszolgálat

A kötelező adatkezelői adatok megadása mellett kritikus fontosságú, hogy többször is és jól látható helyen tüntesd fel az email és telefonos elérhetőségeidet is. Ez azért lényeges, mert hiába próbáljuk a lehető legegyszerűbbre és UX szempontok alapján a legjobban használhatóvá tenni a vásárlási folyamatunkat, így is lehetnek olyan vásárlók, akik elakadnak, vagy nem teljesen érthetőek számukra a lépések, ezért inkább nem rendelnek. Ezt nem engedhetjük meg magunknak, ezért mindent el kell követni, hogy ezt az arányt 0% környékére redukáljuk.

Továbbá az is fontos, hogy ügyfélszolgálatunk legyen elérhető és gyors, proaktív. Nincs is lehangolóbb annál, mint egy telefonszám, amit megadtunk, de senki nem veszi fel, vagy egy email cím, amire írva nem érkezik hetekig válasz.

  1. Keresés, szűrés

Webshopok esetében a szűrés és a helyesen konfigurált kereső is a leglényegesebb modulok egyike. Ez különösen akkor fontos, ha webáruházunkban nagyon széles a választék, így egy szűrő sokat segíthet a találatok szűkítésében.

Keresőnk legyen jól optimalizált, tudjon különbséget tenni a hosszú és rövid magánhangzók között, elütés vagy félregépelés esetén is adjon tippeket, relevancia alapján. Keressen terméknévben, leírásban, kategóriában, címkékben de még SKU-ban is.

A szűrők esetében minél több szűrési feltételt adunk meg, annál profibb lesz az összhatás és persze egyszerűsíti a böngészést is. Cikkünk felső részéből pedig már kiderült, hogy mennyire fontos a közérthetőség és az egyszerű navigálás. Színre, árra, méretre, kategóriákra szoktunk leggyakrabban szűrőket beállítani, de a termék milyenségéből függően több, dinamikusan változó szűrési paramétert is meghatározhatunk.

  1. Kosárérték-növelő megoldások

Több lehetőséged is van további extra összeget felszámolni, amivel növelheted a kosárértékedet. Ezek általában kis összegek, amik nem elrettentőek és hajlamosak a vásárlók hozzáadni rendelésükhöz, hogy elégedettebbek vagy éppen védettebbek legyenek. Ilyen lehet:

Szállítási értékbiztosítás: egy kis checkboxban biztosíthatjuk a vásárlót arról, hogy ezen opció választása esetén garantáljuk, hogy csomagja sértetlen állapotban és időben megérkezik. Ez alapvetően is így van, de a garancia és a biztosítás mindig kívánatos kifejezések.

Extra, jól társítható termékek kínálása: szintén checkboxszal vagy akár popuppal kínálhatunk upsell / cross sell termékeket is a vásárlóknak. Ezek azért jók, mert ha jól konfigurálunk és ténylegesen relevánsan a termékhez köthető kiegészítéseket ajánlunk, akkor könnyen elképzelhető, hogy a kosárba kerül belőlük néhány. Ezzel nem lehet veszíteni, csak nyerni.

Ingyenes szállítási értékhatár: remek megoldás a kosárérték növelésére, ha jól láthatóan jelezzük, hogy az ingyenes szállítás határáig hány forint értékben kell még vásárolni. Az „ingyen” köztudottan varázsszó, tehát a vásárló törekedni fog arra, hogy ezt a határt elérje, ha nincsen túlságosan messze tőle. Így olyan termékeket is vásárolni fog, amit alapvetően nem akart, de így legalább ingyen lesz a szállítás… És annak ellenére is nagyobb értékű lesz a kosárértéke, hogy nem számolunk fel szállítási költséget.

Expressz szállítás: a mai felgyorsult világban a vásárlók már nem szeretnek heteket, de még napokat sem várni a csomagjukra, amint lehet, kézhez szeretnék kapni. Itt jöhet a képbe az expressz szállítás lehetősége, ami jóval drágább, mint a hagyományos kiszállítás, viszont 1-2 munkanapon belül kézbesítik a csomagokat. Meglepően sokan hajlandóak többet fizetni a szállításért, csak hogy elébb kézhez kapják a megrendelésüket.

  1. Külsős integrációk és konkurencia-figyelése

Érdemes folyamatosan figyelni a konkurenciát és a lehetőségekhez mérten az ő termékeiknél valamivel olcsóbban adni a sajátunkat. Már pár száz forint is döntő szempont lehet egy spórolós vásárló ügyében. A lényeg, hogy a profit megmaradjon, tehát mindenképpen nyereségesnek kell maradnia üzletünknek. Viszont, ha aláígérünk a konkurenciának, hirdetésekkel megtámogatjuk a kampányunkat, akkor hozzánk fognak érkezni a vásárlók.

Szintén ezt a törekvéseinket segíthetik elő, ha olyan termékösszehasonlító portálokra is regisztrálunk, mint az árukereső.hu. Ez a platform hatalmas népszerűségnek örvend, és kiválóan megmutatja a vásárlónak, hogy minálunk a legolcsóbb a kiszemelt termék. Így kézenfekvő, melyik webshopot fogja választani…

  1. Vegyük rá a vásárlókat a termék értékelésére

Az ár mellett a másik döntő fontosságú tényező egy termék megvásárlása esetén a vásárlói visszajelzés, értékelés. Automata levelekkel, helyes marketing utánkövetéssel biztassuk a vásárlót néhány nap elteltével arra, hogy értékelje a megvásárolt terméket.

Ezt dinamikus linkekkel a levélben, a legegyszerűbb elérni, hiszen így nem kell a vásárlónak vennie a fáradságot és visszakeresni a terméket a shopból, hanem elég csak a linkre kattintania, és máris ott találja magát. Mivel ez könnyű és gyors, illetve a termékkel is elégedett, ezért jó eséllyel öt csillagra értékel majd. Ez pedig mások számára is látható lesz és meggyőzik őket arról, hogy vásárolják meg ugyanezt.

Végszó: most, hogy a cikk végére értél, már nyilvánvalóvá vált számodra is, hogy a webshop-indítás előtt is érdemes alaposan végiggondolni, hogy mit szeretnénk, ehhez mik a legjobb eszközök és melyik platformot válasszuk. Mint szinte mindenhol, itt is kulcstényező, hogy a projekted kivitelezését profi szakemberekre bízd, ha nem vagy teljesen biztos a dolgodban.

A szakemberek munkadíja kezdő webshop tulajdonosként elsőre elrettentően hangozhat, viszont fontos, hogy hosszútávra tervezz és egy profi csapat által összerakott webshop-rendszer gyorsan meg fog térülni, onnantól kezdve pedig a határ a csillagos ég.