ESETTANULMÁNY

Cooponline.hu

2020-ban kerültek hozzánk, háromnegyed év alatt a 6. helyre hoztuk fel őket a Google-ben „Élelmiszer házhozszállítás” kulcsszóra, mostanra már a 2. helyen vannak a Foodpanda után, megelőzve a nagy versenytársakat: TESCO, Auchan, Lidl, Spar, stb…

Olvasd el, hogyan értük el mindezt!

Az online felületen futó kampányok céljának, célcsoportjainak bemutatása

A kampány fő célja az élelmiszer házhozszállítás kényelmének kommunikálása a felhasználók felé, a Coop brand Online Webáruházának ezen irányban történő kiépítése. A kihívás során a márka fiatalítása is cél, mivel főként idősödő, vidéki vásárló közönség áll rendelkezésre és az online fiatalabb, nagyobb városi közönséget érinti magasabb arányban. Második kihívás az erős verseny, mint a Kifli.hu, a TESCO és versenytársai mellett 8-10 éves hátrányból való felzárkóztatása. A versenyelőny kommunikálása is cél, hogy akár 1 munkanapon belül, a teljes országban, törzsvásárlói kedvezmények- és feltételek mellett elérheti a Coop- és nagyobb márkák kedvező árait. Célközönségnek a minőség mellett, a gyorsaság és az ár kiemelten fontos szempont és az egyes egyedi kampány kommunikációk az egyik kiemelt alappillérei a vásárlási funnelnek.

Az online felületen futó kampányok tervezésének, lebonyolításának bemutatása

A tervezésnél a fő szempont egy összetett kampánystruktúra felépítése volt. A Facebook és a Google Ads fizetett hirdetésein kívül kiegészítettük a következőkkel: nagy volumenű keresőoptimalizálás, influencer kampány, márka arc keresése, hírlevelezés, illetve e-mail automatizmusok. Mindezek mellett természetesen aktív Facebook és Instagram oldalt is üzemeltetünk és nagy hangsúlyt fektetünk rá. Úgy, ahogyan a grafikai elemekre is, amelyet grafikusunk a legfontosabb szakmai szempontokat figyelembe véve készít el. Indulás óta folyamatosan teszteljük a közönséget, a reakciókat, hogy milyen színekre, szimbólumokra, szövegekre hogyan reagálnak, így ezek figyelembevételével készülnek a tartalmaink, a minél nagyobb konverzió elérése érdekében.

Fontos megjegyezni, hogy a webshop indítás első időszakában (2021) TV, rádió és offline média megjelenéseket alkalmaztunk, hogy támogassák az online kampányokat, de méréseink alapján 2,3x hatékonyabb volt az elköltött hirdetési pénz online, mint offline, így 4,5 hónap tesztelést követően azóta sem indultak újra és 100%-ban online eszközökre támaszkodik a webáruház. A Coop Online webshop nincs összeköttetésben a fizikális Coop boltokkal, mert a vezetőség döntése alapján külön kívánja építeni, így az online futó munkák, nem fűzhetőek össze az offline boltokkal, így a brand néven kívül, keresztértékesítési kampányokban nem tudtunk gondolkodni.

Keresőoptimalizálás

Folyamatos blogcikk írással erősítettük a SEO-t, amely a kulcsszókutatásunk általi top 18 kulcsszóra készült. Ezen felül on site SEO-t is végzünk, valamint folyamatos külső linkekkel (off site SEO) erősítjük az oldalt, az eredményes növekedés érdekében.

Az eddigi 1 éves időtartam alatt exponenciálisan növeltük a webshop organikus forgalmát és a kulcsszó pozíciók számát a Google-ben, ami a bevételi oldalon is meglátszik hónapról-hónapra.

Például az „élelmiszer házhozszállítás” kulcsszóra 2. helyre sikerült felhoznunk az oldalt, a kiemelten nagy versenyzők mellett:

Influencer kampány

Egy részletesen felépített, 16 db influencerből álló csapattal dolgoztunk együtt, akikkel egyedi kuponos megoldással tudtuk becsalogatni a vásárlókat. Továbbá egy 2,3 hónapos piackutatást és ismertebb arcok tesztelését követően Mikes Márkot, a Konyhafőnök című TV show döntősét bíztuk meg, hogy képviselje a brand arcát, az élelmiszer termékkategórián belül. A mi tervezésünk alapján a TOP termékekre épülve készít recepteket saját elképzelés alapján, készülnek videók és cikkek, melyek tovább erősítik a hirdetések és az online kampányok sikerességét.

Hírlevél és automatizmusok

Heti szintű hírleveleket alkalmaztunk, melyeket sales- és marketing szempontok alapján írtunk, szinergiában a hirdetésekkel. Ezen felül e-mail automatizmusokat építettünk fel a sales funnel alapján, SalesAutopilot.hu szoftverrel. Ezzel elértük, hogy egy új vásárlót, egy 53 lépéses marketing folyamaton tudjuk végig vezetni. Ezen automata levelek után-követik a vásárlót, újra értékesítenek neki, visszajelzést kérünk és bizalmat növelünk, hogy hosszú távú vásárlók legyenek és ajánljon minket ismerőseinek.

Minden e-mailnél kb. 1,8%-os konverziós arányt tudtunk elérni vásárlás szempontból.

Facebook

A különböző termékkategóriák külön kampányba sorolva kaptak teret Facebookon és Google Adsben is a célközönség, és a közvetlen konverzió elérésére. Ezután egy kosárelhagyó kampány követte a nem vásárló felhasználókat egy kisebb kedvezménnyel, a visszacsábítás érdekében. Emellett egy dinamikus remarketing kampány is próbálta vásárlásra ösztönözni az oldal látogatóit. Az igazi áttörést az aktuálisan legfontosabb információk pontos közlése hozta meg. Szezontól függően az „1 napos szállítás”, a „pontos kosár kiszállítása”, stb. Az ilyen vezérgondolatok segítik legjobban a konverziók elérését.

Amikor külön törzsvásárlói rendszer bevezetése történt, akkor közvetlen nagyobb látogatószámot tudtak hozni a kampányok, átfordítva vásárlóvá.

Mivel már korábban is látható volt, hogy az online hirdetéseknél a videós kampányok jobban hirdethetőek, mint a sima képes kampányok, így narrációval, felirattal és vonzó képekkel készült videó spotokat készítettünk a termékekről, üzletről, webshopról és a kiszolgálás folyamatairól. Ezáltal 20-25%-kal jobb eredményt tudtunk elérni a konkurensekkel szemben.

Kampányok:

  • Konverziós kampány termékkategóriákra bontva

  • Dinamikus remarketing

  • Potenciális vásárlókat célzó kampány

  • Kosárelhagyókat célzó kampány

  • Szezonális akciókat hirdető kampány

Google Ads

A Performance Max kampánnyal jó minőségű felhasználókat tudunk elérni. Az oldalon töltött idejük és a visszafordulási arányuk is nagyon jó. 1 perc feletti, 10% alatti visszafordulási aránnyal.

Kampányok:

  • Kategóriákra szegmentált performance kampányok

  • Search remarketing

  • Dinamikus remarketing

  • DSA

  • Kategóriákra épített Search kampányok

Az online felületen futó kampányok költségstruktúrájának bemutatása

Facebook

Kampány költségkeret Összeg / nap
Konverziós kampányban a „évszakhoz/szezonhoz igazodó hirdetések” 5.000 Ft
Dinamikus remarketing 4.000 Ft
Dinamikus potenciális vásárlók hirdetés 2-4.000 Ft
Szezonális akciókat hirdető konverziós kampány 2-5.000 Ft
Összesen átlagosan 15.000 Ft

Google Ads

Kampány költségkeret Összeg / nap
Termékkategóriákra szegmentált elemcsoportokkal – Performance Max 5.000 Ft
Search Remarketing 2.000 Ft
DSA 3.000 Ft
Összesen átlagosan 10.000 Ft

A céljának elérése, eredményességének bemutatása

A kampányok fő célja 2022-ben a havi 3-5M Ft közötti árbevétel stabilizálása konkrét kampányokra vetítve, így tartva az átlagos 15x-ös szorzót marketing költség kontra bevétel arányában. Ezentúl a visszatérő vásárlók számának növelése és a kosárérték növelése volt. Az átlagos kosárérték 7-10%-al nőtt előző évhez képest, a havi bevétel is kampányokra levetítve a célok felett hozott. Az e-kereskedelmi konverziós arány is folyamatosan növekszik, ami nagyon jó hír a 2023 marketing stratégiai építkezéseknél.

Kezdetben (2021) egy kezdetleges weboldallal indultunk, azonban ez lecserlésére került és most egy PHP és WordPress rendszerre épülő webáruház zakatol, amely marketing pszichológiai szempontok szerint van felépítve és hirdetési kampányok által kitesztelve. 19 lépésben alkalmazzuk a konverzió növelést és a sikeres sales folyamatokat, hogy elvezessük a látogatót a pénztárhoz, minél nagyobb kosárértékkel.

A sikerességünkhöz sokat hozzátett a cégvezetés is. Mostanra egy 12 fős csapat vezeti a webáruházat, míg az elején a 3 fő dolgozott rajta. Kezdetben pár száz termékkel indultunk a Coop kínálatból, mostanra több ezer terméket értékesítünk, több tízezer törzsvevővel.

További információk

Dolgozunk együtt hideg mail bázisokat működtető cégekkel is, ahol CT alapon fizetünk nekik, hogy konkrétan meghatározott célközönségnek küldjük leveleket és átkattinttassuk a webshopba, így növelve a vásárlók és látogatók számát, melyeknek remarketing hirdetéseket futtatunk Facebookon, Instagramon, Google-on és YouTube-on. A leveleket a hirdetésekkel szinergiában írjuk meg, grafikázzuk és készítjük el.

A hírlevelek esetében nagy hangsúlyt fektetünk a feliratkozók gyűjtésére is, melyeket főként Facebook és Instagram hirdetésekkel érünk el kérdőívek, piackutatások és nyereményjátékok által. Ezek bekerülnek az adatbázisba és a fenti automatizmusok dolgoznak, hogy vásárlóvá konvertáltathassuk őket.

A feliratkoztatáshoz érdemes még megjegyezni, hogy integráltuk a webshopba az Optimonk szoftverét, mellyel „szerencsekerék pörgetős” játékokat, feliratkozókat gyűjtő pop-up-okat és intelligens termék akciókat állítunk be, célközönség specifikusan.

2-3 havonta, amikor nagyobb kampányt indítunk, megtámogatjuk online PR kampánnyal is. Rendelkezünk 2.000 db sajtó elérhetőséggel az országban és kiküldjük nekik egy hírértékként felállított anyagot, mely az adott kampány PR cikke, amit sikeres összeállítás esetén lehoznak az online médiumok díjmentesen. A legjobban sikerült kampányunkat 46 online médium hozta, melyre ekkor hirdetéseket is indítottunk Google-ben és Facebook-on, a megnövekedett relevancia miatt. A hirdetések kb. 32%-kal termeltek jobban a megjelenést követő 2 napban.

Használunk offline eszközöket is, mint például: minden csomagba egyedi kupont helyezünk el, mellyel egyedileg bíztatjuk a vásárlókat, hogy térjenek vissza egy adott lejárati dátumig. E mellé a kupon mellé még pozitív üdvözlőket is teszünk. A statisztika szerint 25-30%-kal emelte a visszatérő vásárlóink számát ez a megoldás.